Shuttles

Bij DVS-Koto Misi spelen we met verschillende soorten shuttles. De jeugdafdeling, de recreatieve badmintonners en de lagere competitieteams spelen met plastic shuttles. Die gaan lang mee, en zijn relatief goedkoop. De plastic shuttles zijn van het type Yonex Mavis 300. De hogere competitieteams spelen met veren shuttles. Die zijn wat duurder en gaan korter mee, maar hebben wel een betere vlucht. Er wordt door de competitieteams met Yonex AS 10 getraind. Wedstrijden worden gespeeld met Oliver Apex 100.

Veren shuttles prepareren

Veren shuttles gaan dus erg kort mee, maar zijn wel prijzig. Daarom is het belangrijk om de levensduur maximaal te verlengen. Door de shuttles minimaal 24 uur voor gebruik te prepareren, breken de veren minder snel en zal de shuttle langer bruikbaar zijn. Het is daarom aan te raden om je shuttles te prepareren. Shuttles die voor de trainingen worden ingekocht, zijn al geprepareerd. De competitieshuttles moet ieder team zelf prepareren.

  1. Haal de shuttles uit de koker, terwijl je water aan de kook brengt;
  2. Doe de bodem dicht;
  3. Laat ongeveer 5 seconden stoom de koker binnen gaan;
  4. Doe de shuttles weer in de koker, met de deksel er op;
  5. Zet de koker rechtop met de witte doppen van de shuttles naar boven.

Video: shuttles prepareren

Veren shuttles testen

Voor de wedstrijd worden veren shuttles altijd getest. Tijdens de wedstrijd gebruik je meerdere shuttles. Het is dan ook heel vervelend als je een nieuwe shuttle moet pakken, en die shuttle opeens veel sneller of langzamer is dan de vorige shuttle. Het belangrijkste doel van het testen van een shuttle is dan ook om te kijken of de snelheid en de vlucht van alle shuttles hetzelfde zijn.

Testen doe je als volgt:

  1. Vanaf de achterlijn van het veld sla je de shuttles (bij enkelspel meestal 2, bij dubbelspel meestal 3) naar de overkant van het veld. Meestal vallen de shuttles voor de eerste achterlijn.
  2. Je tegenstander zal hetzelfde doen, zodat jullie allebei weten hoe de shuttles vliegen.
  3. Liggen alle shuttles ongeveer op dezelfde plaats, voor de eerste achterlijn? Dan hoef je niks aan de shuttles te doen.
  4. Vinden jullie allebei de shuttles te snel? Dan vouw je de puntjes van de shuttles om. Begin “om de vier” veren: dat betekent dat je van iedere vierde veer een puntje van ongeveer 4 millimeter omknakt naar buiten. Als de shuttle nog te snel is, vouw je “om en om” of “om de twee”: je vouwt dan van iedere tweede veer de punt op. Is de shuttle nog te snel? Vouw dan alle puntjes om.
  5. Check nog eens of alle shuttles even snel zijn. Het is vervelend als je midden in je wedstrijd er achter komt dat de shuttles andere snelheden en vluchten hebben.

Wat als je tegenstander en jij het niet eens worden over het aanpassen van de shuttles? Volgens de spelregels gebeurt er dan niets, en speel je met de shuttle zoals die uit de koker is gekomen.

Video: snelheid shuttle aanpassen